You are currently viewing Разбиране на Меланина и как безопасно да се лекува Хиперпигментация

Разбиране на Меланина и как безопасно да се лекува Хиперпигментация

В днешното общество има много различни етноси, култури и страни на произход за хората, които живеят рамо до рамо. Един поглед наоколо и ще видите разнообразие от външен вид, черти на лицето, типове тяло и цветове и тонове на кожата, които варират от бледо алабастрово бяло до дълбоко, тъмно абаносово черно.

И така, как стигнахме до тази дъга от цветове на кожата? Ключът към цвета на кожата е меланинът и разбирането на меланина, ще даде отговори на въпроси, които може да имате относно цвета на кожата и влиянието на меланина върху състояние, наречено хиперпигментация, известно още като възрастови петна или слънчеви петна.

РАЗБИРАНЕ НА МЕЛАНИНА И КАК БЕЗОПАСНО ДА СЕ ТРЕТИРА ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯТА: ОСНОВИТЕ

Разликите в цвета на кожата при отделните индивиди се дължат на вида и количествата меланин произвеждан от клетките образуващи меланин в кожата наречени меланоцити. Само за да ви дам представа колко сложен е този процес има около 150 различни гена, които влияят върху цвета на кожата при мишки. Смята се, че подобна сложност на гените има и при хората.

Ролята на меланина е ключова: защита на кожата ни от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето . След като ултравиолетовите лъчи UV/A и UV/B достигнат клетките на кожата започват всякакви проблеми. Ултравиолетовата светлина причинява възпаление, увреждане на ДНК и митохондриална мутация. В допълнение, той причинява разграждане на клетъчната матрица, като същевременно разгражда колагена и еластина в кожата.

Друг проблем, който причинява излагането на UV лъчи е реактивният оксидативен стрес, който причинява допълнително възпалително увреждане в клетките на кожата. В продължение на много години настъпват наследствени и еволюционни промени хората живеещи близо до екватора започват да натрупват повече и по-тъмен меланин, който помага за предотвратяване на възпалителния отговор.

Меланинът помогна за защитата на хората от увреждане на кожните клетки, които бяха постоянно изложени на слънчева светлина. И това не е само повишеното производство на меланин в кожата. Хората, живеещи близо до екватора, също имат много по-високи нива на меланин в ириса и хориоидеята на очите си, което предпазва очите им от UV светлина.

Но въпреки знанията и доказателствата, че излагането на ултравиолетови лъчи може да причини рак на кожата, хората пренебрегнаха предупрежденията. През 50-те години тенът става модерен, което беше и все още е постоянен проблем.

РАЗБИРАНЕ НА МЕЛАНИНА И КАК БЕЗОПАСНО ДА СЕ ЛЕКУВА ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ: ПРИЧИНИ

Хиперпигментацията наричана още възрастови петна, чернодробни петна (въпреки че няма връзка между тези петна и черния дроб) и слънчеви петна има различни причини включително стареене.

В някои случаи петната са причинени от свръхпроизводство на меланин, докато в други случаи меланоцитите (клетките, произвеждащи меланин) са или загубени, или повредени. И така, какви са другите причини за хиперпигментация и неравномерна пигментация?

Има множество причини, но повечето случаи са причинени от наранявания като порязвания и изгаряния (известни като фокална хиперпигментация), докато някои лекарства могат да причинят дифузна хиперпигментация. Някои заболявания и кожни състояния също могат да причинят хиперпигментация.

Ултравиолетовите лъчи причиняващи мутации в кожните клетки често предизвикват прекомерно производство на меланин. Друг отключващ фактор за възпалителния отговор е акнето, което причинява следвъзпалителна реакция на пигментация. Хората с кафяви или сиво-кафяви петна имат мелазма, което е доста често срещано явление.

Лекарства като противозачатъчни хапчета, бременност и хормонална терапия също могат да го причинят.

Значението на използването на слънцезащита, ако някое от тези състояния в момента се отнася за вас, не може да бъде надценено.

Често Вашият лекар може да поиска кожна биопсия, за да определи какъв тип хиперпигментация е включена.

Витилигото е състояние, което се диагностицира, когато има загуба на пигментация в различни участъци от кожата. Въпреки че точната причина все още не е известна, много учени смятат, че това може да е автоимунно заболяване или причинено от възпалителен отговор на оксидативен стрес. Вирусите също могат да бъдат компонент на това кожно заболяване. 

ИЗСВЕТЛЯВАНЕ НА КОЖАТА - ОПАСНИТЕ ХИМИКАЛИ

Изсветляването и изсветляването на кожата се използва за лечение на неравномерна пигментация и хиперпигментация. За съжаление, много култури все още разглеждат цвета на кожата като част от класова структура, приравнявайки по-светлата кожа с „по-висока класа“.

За съжаление, мнозина ще рискуват здравето си и дори живота си за възможност да изсветлят кожата си. Всъщност е толкова популярно, че изсветляването на кожата се е превърнало в индустрия за милиарди долари.

Причината да е опасно за здравето и живота се дължи на естеството на химикалите, които се използват за изсветляване на кожата. Много продукти са много опасни не само за кожата, но и за организма като цяло!

ЖИВАК

Един пример е живакът, съставка, която се използва от 1900 г. за избелване на кожата. Проблемът е, че причинява увреждане на кожата и бъбреците, обезцветяване на кожата (което може да бъде постоянно!) и може сериозно да повлияе на мозъчната функция.

СТЕРОИДИ

Друга съставка, която трябва да избягвате, са стероидите. Въпреки че много лекари предписват стероиди и кортикостероиди за възпаление на кожата, те обикновено се предписват за много специфичен и обикновено кратък период от време, за да се предотвратят дългосрочни увреждания. Избягвайте всякакви продукти, които изброяват стероидите като съставки, които не са предписани от вашия лекар.

ХИДРОХИНИН

Хидрохинонът си струва да се спомене, защото изненадващо е безопасен, ако се използва правилно. Когато химикалът беше забранен както в Африка, така и в Европа, той съдържаше стероиди и други вредни съставки. В чиста, фармацевтична форма, той е относително безопасен, стига да се използва в концентрации от 2% или по-малко. Новите насоки на FDA препоръчват концентрация от 1,5% в продуктите без рецепта.

Недостатъкът на хидрохинона са страничните ефекти, когато се използва неправилно или в концентрации над препоръчителните проценти. Те могат да включват дразнене на кожата, контактен дерматит и практически нелечима  екзогенна охроноза при хора с тъмна кожа.

Ключът е да внимавате за продуктите, които използвате. Проверете етикетите за съставките и избягвайте продукти със стероиди, живак или хидрохинон, надвишаващи 2%.

НОВИ И ЕСТЕСТВЕНИ ЛЕЧЕНИЯ ЗА НАРУШЕНИЯ НА ПИГМЕНТАЦИЯТА НА КОЖАТА

Докато стероидите и продуктите с живак представляват опасни рискове за здравето, по-новите локални средства за изсветляване на кожата, използвани за лечение на нарушения на пигментацията на кожата, са направени от растителни екстракти.

Сега те включват съединения като алоезин, арбутин, флавоноиди, производни на дрожди и полифеноли, всички естествени съставки, които се използват за изсветляване на кожата без никакви токсични или неблагоприятни ефекти.

ПОЛИФЕНОЛИ

Полифенолите, например, са съединения, открити в много растения и имат антиоксидантни свойства, за които е установено, че са по-силни от витамините С и Е. Друг обещаващ агент за изсветляване на кожата е женшенът. Екстрактите от дървото гинко също демонстрират мощна активност на улавяне на свободните радикали.

АРБУТИН И АЛОЕЗИН

Когато се комбинира с арбутин, алоезинът (който е изолиран от растението алое) показва способността да инхибира производството на меланин. И ето едно изненадващо откритие: флавоноидите имат структура, подобна на хидрохинона, без никакви потенциални странични ефекти!

НИАЦИНАМИД

Друга изследвана съставка е ниацинамид, биологично активна форма на витамин B3. Намира се в много различни кореноплодни зеленчуци и клиничните проучвания показват, че води до обратимо намаляване на хиперпигментираните кожни лезии заедно с повишени способности за изсветляване на кожата, когато се прилага локално в продължение на 4 седмици.

БИЛКИ ОТ ТРАДИЦИОННАТА КИТАЙСКА МЕДИЦИНА

Не е изненадващо, че съединенията от традиционните китайски билкови лекарства показаха обещаващи резултати при приложения за изсветляване на кожата. В момента се провеждат клинични изпитвания с хора и резултатите могат да доведат до изцяло нова група съставки, които не предизвикват токсични или нежелани ефекти.

ЖЕНСКО БИЛЕ И ЧЕРНИЦА

Други растителни екстракти, които се изследват, включват женско биле и листа от черница, като и двете имат роля за изсветляване на кожата в козметичните формулировки. Въпреки че са необходими повече изследвания, това са вълнуващи открития, които показват, че естествените растителни екстракти могат да доведат до резултати за изсветляване на кожата без никакви странични ефекти.

Много от изследваните растения също имат отлични антиоксидантни свойства, което прави тези съставки отличен избор в продуктовите формули за препарати против стареене.

Няма съмнение, че много растителни екстракти предлагат ново обещание като безопасни и ефективни съставки за изсветляване на кожата!

Много продукти за изсветляване на кожата, които се предлагат в момента, също имат плодови и растителни екстракти като част от техните продуктови формули и могат да се използват с пълна увереност в тяхната безопасност.

Когато започнете да разбирате меланина и как безопасно да лекувате хиперпигментацията, ще откриете, че тези продукти са изключително полезни и могат да отговорят на вашите нужди.

Важно: Тази статия е направена с цел обща информация! Ако имате кожни проблеми най-верния път е да посетите лекар специалист, който да ви даде правилните съвети за вашия проблем.

Вашият коментар