You are currently viewing Ползи от Маслото от Жожоба – Течното злато

Ползи от Маслото от Жожоба – Течното злато

Ползите от маслото от жожоба му печелят популярно място в съвременната грижа за кожата – с добра причина. Научете повече за този мощен златен еликсир. Независимо дали се използва за овлажняване на суха кожа, лечение на мазна кожа, спомага за минимизиране на проблемите с акнето,  лекува рани или просто осигурява защита срещу естествения процес на стареене – маслото от жожоба доказано действа.

ИСТОРИЯТА НА МАСЛОТО ОТ ЖОЖОБА В ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА

Векове преди козметичните компании да започнат да включват ползите от маслото от жожоба в своите формули индианците са използвали маслото от семената на жожоба за лечение на кожни рани и рани.

През осемнадесети век йезуитски мисионери откриват растението в Баха и се научават как да омекотяват семената на растението с помощта на топлина, създавайки лечебен мехлем от извлеченото масло. Мисионерите са използвали мехлема за лечение на широк спектър от кожни заболявания, както и за подхранване на косата и осигуряване на влага на кожата.

Преди широкото приемане на маслото от жожоба в Америка американците използваха масло от кашалот за козметични продукти и парфюми и за смазване на машинни части. Но кашалотите са били ловувани до изчезване и САЩ забраниха лова на кашалоти през 1972 г. Тогава беше открито, че маслото от жожоба е не само заместител на маслото от кашалот, но че всъщност го превъзхожда. Маслото от жожоба не само идва от растения – то не изисква нищо да бъде убито, за да се получи за търговска употреба.

След като маслото бъде извлечено от семената на растението, забележителното растение продължава да расте и живее повече от сто години, като продължава да произвежда своето масло, докато остарее. Растението расте доста лесно с минимални усилия, вирее в изключително сурови условия на отглеждане и се смята за най-екологичната съставка, която в момента се използва в козметичните продукти. Маслото от жожоба е лесно възобновим ресурс!

Масло от Жожоба - Ползи

Растението жожоба ( Simmondsia chinensis ) е храст, който расте в пустините на Аризона (снимката е предоставена от Националния парк на пустинята Соноран в Тусон, Аризона), Калифорния, Мексико, а сега дори и в Австралия.

Неговото масло е восъчно вещество, което всъщност имитира човешкия себум . Себумът се произвежда от мастните жлези на кожата и предпазва кожата от загуба на влага. Маслото от жожоба съдържа и голямо количество витамин Е, който е силен антиоксидант, който предпазва кожата от стареене. Ето защо козметичните и фармацевтичните компании държат толкова високо на маслото от жожоба.

Маслото от жожоба е различно от всяко друго растително масло, защото други растения произвеждат глицеридни масла, където мастните киселини са свързани с молекула глицерол. Добрата новина е, че маслото от жожоба не съдържа никакви глицериди или глицерол, което прави молекулярната му структура по-подобна на човешкия себум в сравнение с конвенционалните растителни масла.

Това златно масло вече се използва в продукти, които ефективно лекуват псориазис, екзема, слънчево изгаряне и напукани ръце. Ето още едно предимство – маслото от жожоба подобрява способността за проникване на много локално прилагани лекарства.

Като естествен овлажнител и такъв, който всъщност отразява молекулярната структура на човешкия себум, маслото от жожоба е идеално за използване върху лицето. Ето защо сапуните и почистващите препарати за кожа, използвани ежедневно в рутинните грижи за кожата, всъщност лишават кожата ви от естествения себум, произведен от мастните ви жлези в кожата. Себумът е предназначен да омазнява кожата, като същевременно осигурява защита от сухота.

Всеки път, когато миете лицето си вие по същество лишавате кожата си от защитен слой себум. Но факторите на околната среда също помагат за изсушаване на кожата ви, включително сухият въздух през зимните месеци и климатизацията през горещото лято. Дори когато се къпете, водата изсушава кожата ви и кожните ви жлези просто не могат да продължат да заместват загубената влага.

Една от основните причини маслото от жожоба да помага на кожата на лицето е, че не запушва порите на кожата. А маслото е богато на йод, за който е доказано, че се справя с растежа на вредните бактерии по повърхността на кожата.

Микробите непрекъснато търсят начини да проникнат в кожата ви, а липсата на влага прави кожата ви по-уязвима. Това важи особено за сухата и раздразнена кожа. Като овлажнявате кожата си, особено кожата на лицето, вие я предпазвате от околната среда и помагате да запечатате естествената си влага. Ето защо много хора използват продукти с масло от жожоба всеки път, когато мият лицето си, а също така го прилагат през нощта, за да може да подейства магически.

Също така е важно да запомните, че маслото от жожоба е богато на антиоксиданти, които поемат свободните радиали – враговете на кожата, които причиняват фини линии и бръчки. Маслото от жожоба предпазва кожата от процеса на стареене, като същевременно минимизира ефектите от стареенето, които включват загуба на еластичност на кожата.

Масло от Жожоба за Мазна кожа

Но сухата кожа не е единствената причина да обмислите ползите от маслото от жожоба за лицето си. Мазната кожа представлява съвсем различен набор от проблеми, но те могат да бъдат също толкова лоши, колкото сухата кожа. Често мазната кожа може да се прояви с лъскав нос и чело, които трудно се маскират с грим.

Когато имате свръхактивни мастни жлези в кожата си, които са по-разпространени в лицето и скалпа, резултатът е мазна кожа. Представете си, че върху кожата ви има маслен филм – той ще привлече всички видове прах и други дразнители от околната среда. Е, точно това се случва с мазната кожа. Колкото повече прах и мръсотия привлича мазната кожа, толкова повече миете лицето си, за да премахнете всичко. Този порочен кръг може да причини всички видове кожни проблеми, включително акне, себореен дерматит и пърхот.

Благодарение на противовъзпалителните свойства на маслото от жожоба, кожата ви ще остане добре хидратирана, а мастните ви жлези ще намалят производството на излишен себум. Може би се чудите защо бихте сложили масло от жожоба на лицето си, ако кожата ви е мазна, но тъй като то модулира производството на себум, помага за намаляване на омазняването.

МАСЛОТО ОТ ЖОЖОБА ПОЛЗВА ЛИ СЕ ЗА СКЛОННАТА КЪМ АКНЕ КОЖА?

Когато мислим за акне обикновено се сещаме за тийнейджъри и юноши. Причинява се от хормонални промени в пубертета , които стимулират мастните жлези да произвеждат излишен себум. Но акнето може да бъде проблем за хора от всички възрастни. Излишният себум и други остатъци, които клетките произвеждат, в крайна сметка блокират космените фоликули и могат първо да се появят като бели или черни точки по кожата.

Това се влошава от бактериални инфекции, които засягат кожата, заедно с възпалителни кожни реакции. Така че защо тийнейджърите получават акне повече от повечето други възрастови групи? Отговорът е, че по време на пубертета тялото произвежда андроген, хормон, който стимулира излишното производство на себум в кожата. За щастие повечето тийнейджърски акне изчезват, когато тийнейджърът навлезе в своите двадесет години, тъй като нивата на хормоните в тялото са склонни да се стабилизират на тази възраст.

В зависимост от количеството на излишния произведен себум, акнето може да се появи като леко, умерено или тежко. Но за тийнейджърите дори лекото акне и случайните пъпки могат да бъдат изключително обезпокоителни, тъй като оказват влияние върху социалния живот и запознанствата на тийнейджъра. Колкото по-бързо започне лечението, толкова по-скоро проблемът може да бъде изкоренен.

Маслото от жожоба помага за минимизиране на акнето по кожата, благодарение на своите противовъзпалителни, антибактериални, почистващи и овлажняващи ефекти. Съдържа голямо количество витамини Е, В и А заедно със силиций, мед, цинк и други съставки. Освен това е мощен антиоксидант, който помага за задържането на свободните радикали, предотвратявайки по-нататъшно дразнене на кожата.

Може да е необходим режим на ежедневна употреба на масло от жожоба, за да се изчисти умереното акне, но тъй като не е известно, че причинява странични ефекти, то е ефективен и естествен начин за лечение на проблемно акне. Всъщност маслото от жожоба се използва в широка гама от продукти от милиони хора през последните десетилетия без никакви неблагоприятни ефекти. А Американският колеж по токсикология установи, че маслото от жожоба е напълно безопасно , когато се използва като козметична съставка.

КАК ПОЛЗИТЕ ОТ МАСЛОТО ОТ ЖОЖОБА ОСИГУРЯВАТ ПО-ЗДРАВА КОЖА

Векове наред маслото от жожоба се използва заради лечебните си свойства върху кожата. Независимо дали се използва за овлажняване на суха кожа, лечение на мазна кожа, спомага за минимизиране на проблемите с акнето, лекува рани или просто осигурява защита срещу естествения процес на стареене – маслото от жожоба доказано действа.

ПОДОБНО НА ЕСТЕСТВЕНИТЕ МАСЛА НА КОЖАТА

Така че защо маслото от жожоба работи толкова добре за подмладяване на външния вид на кожата? Изследванията показват, че високоефективните съставки в продуктите за грижа за кожата са тези, които имат физични и химични свойства, които имитират собствените слоеве на кожата. Маслото от жожоба е много подобно на кожния себум , произвеждан в мастните жлези в кожата.

Когато се прилага върху кожата, осигурява изключителен баланс на влагата и контрол и за разлика от други масла или петролни продукти, не омазнява. Освен това е отличен и мощен овлажняващ агент, който оставя немазно усещане на повърхността на кожата. В същото време предотвратява загубата на вода, което придава по-еластично усещане на кожата.

Порите на кожата продължават да вършат работата си след прилагане на масло от жожоба, тъй като то не пречи на техните механизми. Лесно и бързо се абсорбира както в порите на кожата, така и в космените фоликули, които остават отворени дори след нанасяне на маслото от жожоба. Доказано е, че овлажнява и омекотява кожата чрез образуване на липиден (мастен) слой, докато се абсорбира в клетките на кожата.

Тъй като маслото от жожоба е съвместимо с почти всички видове съставки на козметични формули, то е отлична алтернатива на минералното масло, триглицеридите, ланолина и синтетичните естери. Това спомага за подобряване на функционалността на всички видове продукти за грижа за кожата.

ПЪЛЕН С ЛЕЧЕБНИ И ПОДХРАНВАЩИ АКТИВНИ СЪСТАВКИ

Лечебните свойства на маслото от жожоба са добре известни и това включва помощ за намаляване на белези и стрии. Маслото от жожоба има както противовъзпалителни, така и антидегенеративни свойства и помага за подхранването на клетките. Течните восъчни естери и токофероли в маслото също са доказани емолиенти с бърза абсорбция, което го прави отличен кандидат за локално приложение.

Компонентите на маслото от жожоба са токофероли, които са мастноразтворими съединения и имат силни антиоксидантни свойства, които са много важни за стабилизирането на клетъчните мембрани. Те също са с високо съдържание на витамин Е, който служи като отличен антиоксидант за борба със свободните радикали, които увреждат кожата и ускоряват процеса на стареене.

Ето няколко органични крема за лице с Жожоба

ХИДРАТИРА ЗА УЛЕСНЯВАНЕ НА ЕКСФОЛИРАНЕТО

Ползите от маслото от жожоба, не се ограничават до кожата. Освен това е изключително важна съставка в препаратите за коса и скалп. Много видове проблеми със скалпа се причиняват, когато има натрупване на себум, който има тенденция да запушва космените фоликули и предизвиква лющене по повърхността на скалпа. Ако не премахнете това люспесто натрупване, то става трудно и може да причини увреждане на ствола на косъма и в крайна сметка ще унищожи космения фоликул.

Поради способността на маслото от жожоба да прониква надолу през скалпа и в косъма, то помага за разтварянето на втвърдените, люспести натрупвания. След като стволът на косъма и фоликулите са почистени, те могат да възобновят нормалната си функция без никакви проблеми или увреждане.

АНТИОКСИДАНТИТЕ В МАСЛОТО ОТ ЖОЖОБА ДЕЙСТВАТ

Ако погледнете всички употреби на маслото от жожоба независимо дали като противовъзпалително, заздравяване на рани и други медицински употреби може би най-обещаващото се крие в неговото антиоксидантно въздействие върху стареещата кожа. С напредване на възрастта кожата губи младежкото си излъчване и усещане, най-вече поради загубата на еластичност на кожата. Поради тази загуба започват да се появяват фини линии и бръчки. Поради клетъчни промени и загуба на структурни протеини се появяват други външни симптоми, включително петна, белези, „линии с характер“ и др.

В момента също се провеждат проучвания и тестове (включително клинични изпитвания), за да се определи дали използването на антиоксиданти като основно средство срещу свободните радикали е жизнеспособна стратегия. Тези тестове и опити ще помогнат да се определи дали мощните антиоксиданти като маслото от жожоба ще продължат да осигуряват забележителните ползи против стареене, които са доказани досега. Няма спор, че ползите от локалното приложение на масло от жожоба са много; единственият оставащ въпрос е докъде ще стигне в процеса против стареене.

Вашият коментар